Chleb pszenny
Opis
Chleb pszenny ma delikatny, lekko słodkawy smak i miękki miąższ z cienką, złocistą skórką; wygląd zależy od mąki i technologii pieczenia, od jasnego, puszystego bochenka po gęstszy chleb razowy. Jego aromat jest subtelny, a konsystencja przyjemnie sprężysta, co czyni go uniwersalnym elementem codziennej kuchni. Jako produkt z mąki pszennej dostarcza przede wszystkim węglowodanów, umiarkowanej ilości białka oraz, w zależności od użytej mąki, błonnika i składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Pełnoziarnisty chleb pszenny wspiera energię i trawienie dzięki błonnikowi, podczas gdy biały ma niższą zawartość mikroelementów. Sprawdza się w kanapkach, tostach, jako dodatek do zup, do przygotowania grzanek, panierki czy farszów. Aby zachować świeżość, przechowuj chleb w papierowej lub bawełnianej torbie w temperaturze pokojowej do kilku dni, unikając lodówki, która przyspiesza czerstwienie; na dłużej zamrażaj porcjami.