Chrzan tarty (opcjonalny, do podania)
Opis
Chrzan tarty to ostra, pikantna pasta o kremowo-białej do lekko żółtawej barwie i drobnoziarnistej konsystencji, która po dodaniu do potraw uwalnia silny, lekko palący aromat podrażniający zatoki. Smak jest intensywny i długo utrzymujący się, dlatego używa się go oszczędnie jako dodatek podkreślający inne smaki. Pod względem odżywczym chrzan jest niskokaloryczny, dostarcza witaminy C, minerałów takich jak potas oraz związki siarkowe (glukozynolaty, izotiocyjaniany) o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, które mogą wspierać trawienie i odporność. W kuchni sprawdza się jako dodatek do mięs pieczonych i wędzonych, ryb, wędlin, jajek, sosów i sałatek, a także do tradycyjnych dań świątecznych. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku w lodówce, ewentualnie zalane octem lub sokiem z cytryny dla utrzymania koloru i ostrości; można też porcjować i mrozić dla dłuższego przechowania.