Cukier brązowy muscovado
Opis
Cukier brązowy muscovado to nierafinowany, wilgotny cukier o głębokim, ciemnobrązowym kolorze i intensywnym aromacie melasy. Smak jest bogaty, karmelowo-kwaśny z nutami toffi i lekką goryczką, a struktura jest miękka i lepka, co dodaje głębi wypiekom i sosom. Pod względem odżywczym muscovado składa się głównie z sacharozy i dostarcza kalorii podobnie jak biały cukier, ale zachowuje drobne ilości minerałów (żelazo, wapń, potas, magnez) oraz związki z melasy, które mają niewielkie właściwości przeciwutleniające. Korzyść zdrowotna jest więc umiarkowana — to lepszy smak i trochę składników śladowych, nie produkt „zdrowy”. Świetnie pasuje do ciast korzennych, ciasteczek, brownie, sosów BBQ, glazur, kawy i koktajli, gdzie intensywny smak zastępuje część innych słodzików. Przechowywać należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; aby zapobiec twardnieniu można dodać plaster chleba lub odrobinę melasy, a stwardniały cukier odświeżyć krótkim podgrzaniem/parowym zmiękczeniem.