Cukier drobny do budyniu
Opis
Cukier drobny do budyniu to biały, drobnoziarnisty cukier o neutralnym, słodkim smaku, szybko rozpuszczający się w mleku i sosach, dzięki czemu idealnie nadaje się do delikatnych kremów i deserów. Jako źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów dostarcza szybkiej energii i kalorii niezbędnych przy wysiłku fizycznym lub rekonwalescencji, jednak trzeba go stosować umiarkowanie ze względu na ryzyko nadmiernego spożycia cukrów prostych dla metabolizmu i zębów. W kuchni cukier drobny używa się do budyniów, kremów, kisieli, sosów, kremowego pieczenia i napojów, wszędzie tam, gdzie ważne jest szybkie rozpuszczanie i gładka struktura. Przechowywać go należy w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od silnych zapachów i wilgoci; w razie zbrylenia przesypać i ewentualnie przesiać przed użyciem.