Jajko
Opis
Jajko to produkt o delikatnym, lekko maślanym smaku i różnych kształtach oraz barwach skorupki, najczęściej białej lub brązowej, z kremowym żółtkiem w środku. Po ugotowaniu białko staje się jędrne i przezroczyste, a żółtko kremowe lub twarde, zależnie od obróbki. Wygląd i konsystencja czynią je uniwersalnym składnikiem zarówno w potrawach słonych, jak i słodkich. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, B12 i minerałów takich jak żelazo i selen, a także choliny ważnej dla funkcji mózgu oraz luteiny i zeaksantyny wspierających wzrok. Zawierają zdrowe tłuszcze i dostarczają energii przy relatywnie niskiej kaloryczności, choć osoby z problemami lipidowymi powinny zwracać uwagę na spożycie żółtek. W kuchni sprawdzają się jako samodzielne danie i składnik omletów, zapiekanek, ciast, majonezu czy panierki, łącząc konsystencje i emulgując sosy. Przechowywać w lodówce w oryginalnym kartonie, nie myć przed włożeniem, zużyć w terminie przydatności lub przechowywać ugotowane do tygodnia.