Cukier trzcinowy muscovado
Opis
Cukier trzcinowy muscovado to nieoczyszczony cukier trzcinowy o wilgotnej, lepkiej strukturze i ciemnobrązowym kolorze, charakteryzujący się intensywnym, karmelowo-melasowym aromatem z nutami toffi i toffi. W smaku jest głęboki i złożony, wyraźnie słodszy niż jasne cukry, co nadaje potrawom bogatszy profil smakowy. Pod względem odżywczym składa się głównie z sacharozy i dostarcza kalorii porównywalnych z innymi cukrami, lecz zawiera śladowe ilości minerałów (żelazo, wapń, potas, magnez) oraz związki z melasy; nie jest jednak produktem „zdrowym” i powinien być spożywany z umiarem. Jego przewagą jest pełniejszy smak i mniejsze przetworzenie. Muscovado doskonale sprawdza się w wypiekach, ciemnych ciasteczkach, piernikach, sosach BBQ, marynatach, glazurach, kawie i koktajlach, gdzie podkreśla aromaty przypraw i karmelizowanych nut. Przechowywać go należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, aby zapobiec wysychaniu lub zbrylaniu; jeśli stwardnieje, można go zmiękczyć, dodając plaster jabłka lub kromkę chleba na kilka godzin albo krótkotrwale podgrzewając.