Cukier puder do kremu
Opis
Cukier puder do kremu to bardzo drobno zmielony, śnieżnobiały cukier o jedwabistej konsystencji i czystym, słodkim smaku bez posmaku karmelizacji. Najczęściej zawiera niewielki dodatek skrobi (np. kukurydzianej) zapobiegającej zbrylaniu, co ułatwia równomierne rozpuszczanie się w masach kremowych i lukrach. Pod względem odżywczym jest praktycznie czystym węglowodanem — dostarcza kalorii (około 400 kcal/100 g) przy znikomych ilościach białka, tłuszczu i mikroelementów, dlatego warto stosować go oszczędnie jako szybkie źródło energii, nie oczekując korzyści prozdrowotnych. W kuchni cukier puder jest niezastąpiony do przygotowania kremów, lukrów, bitej śmietany, dekoracji i posypek, ponieważ szybko się rozpuszcza i nadaje gładką strukturę. Przechowywać należy w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci i intensywnych zapachów; oryginalne opakowanie lub hermetyczny słoik zapobiegną zbrylaniu i utracie jakości.