Espresso zaparzony
Opis
Espresso zaparzony to intensywny, skoncentrowany napar o ciemnobrązowej barwie i charakterystycznej kremowej piance (crema) na wierzchu, z aromatem palonej kawy, nutami gorzkiej czekolady i karmelu; smak jest pełny, lekko gorzki i bogaty w ekstrakty z ziaren. Pod względem odżywczym napar dostarcza niewiele kalorii i niemal zerowe tłuszcze czy białka, za to jest źródłem kofeiny oraz przeciwutleniaczy (kwasy chlorogenowe), które przy umiarkowanym spożyciu sprzyjają poprawie czujności i metabolizmu, choć nadmiar kofeiny może powodować niepożądane skutki u wrażliwych osób. W kuchni espresso sprawdza się jako baza do napojów mlecznych (latte, cappuccino), deserów (affogato), sosów, marynat, wypieków i koktajli, wzmacniając smak czekolady i karmelu. Najlepiej używać świeżo zaparzonego, a jeśli trzeba przechować, schłodzić w szczelnym pojemniku w lodówce do 24–48 godzin lub zamrozić w kostkach lodu na dłużej, unikać wystawiania na światło i długiego przechowywania w temperaturze pokojowej.