Cukier puder do oprószenia
Opis
Cukier puder do oprószenia to bardzo drobno zmielony biały cukier o jedwabistej, sypkiej konsystencji, która nadaje deserom delikatny, subtelnie błyszczący wygląd i wyraźnie słodki, neutralny smak bez strukturalnej ziarnistości. Dzięki drobnemu mieleniu rozpuszcza się natychmiast na powierzchni wypieków, nie zmieniając ich konsystencji. Pod względem odżywczym cukier puder to praktycznie czysta sacharoza, dostarczająca szybko przyswajalnej energii w postaci węglowodanów, bez istotnych ilości białka, tłuszczu czy mikroskładników; w małych ilościach dodaje przyjemności i kaloryczności potraw, lecz nadmierne spożycie może prowadzić do przyrostu masy ciała i próchnicy, dlatego zaleca się umiarkowanie. Typowe zastosowania obejmują oprószanie ciast, ciasteczek, naleśników i drobnych deserów oraz przygotowanie lukrów i dekoracyjnych posypek. Produkt najlepiej przechowywać w szczelnym, suchym opakowaniu w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i zapachów; czasami zawiera środek przeciwzbrylający (np. skrobię), dzięki któremu nie zlepi się w grudki.