Cukier puder (do śmietany)
Opis
Cukier puder (do śmietany) to bardzo drobno zmielony, biały proszek o czystej, intensywnie słodkiej nucie, który szybko rozpuszcza się w tłuszczach i płynach. Wersje „do śmietany” często zawierają dodatek skrobi lub stabilizatora, dzięki czemu nadaje kremom gładką konsystencję i pomaga utrzymać sztywne szczyty. Jest to praktycznie czyste źródło węglowodanów prostych, dostarczające szybko przyswajalnej energii, natomiast nie dostarcza znaczących ilości białka, tłuszczu ani mikroelementów, dlatego warto używać go z umiarem, zwłaszcza przy cukrzycy lub redukcji masy ciała. W kuchni sprawdza się idealnie do dosładzania i stabilizowania bitej śmietany, przygotowywania kremów, lukrów, posypek i do dekoracji wypieków. Aby zachować świeżość, przechowuj szczelnie zamknięty w suchym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów.