Parmezan (płatki lub drobno starty, opcjonalnie)
Opis
Parmezan (płatki lub drobno starty, opcjonalnie) to twardy, ziarnisty ser o jasnożółtej barwie i widocznych kryształkach białkowych. Ma intensywny, orzechowo-słonawy i umami smak z delikatnie owocowymi nutami, dzięki czemu świetnie nadaje się jako dodatek wykończeniowy lub baza aromatu. W formie płatków dodaje tekstury, a drobno starty rozpuszcza się i równomiernie wzmacnia potrawy. Pod względem odżywczym parmezan jest bogaty w białko, wapń, fosfor oraz witaminę B12 i zawiera korzystne aminokwasy i peptydy powstające podczas dojrzewania; przy umiarkowanym spożyciu wspiera kości i regenerację tkanek. Ze względu na zawartość tłuszczu i sodu warto używać go oszczędnie. Przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu lub owinięty papierem pergaminowym i folią, oddzielony od silnie pachnących produktów; starty można zamrozić na krótko, aby przedłużyć trwałość.