Cukier puder (na lukier)
Opis
Cukier puder (na lukier) to drobniutko zmielony biały cukier o jedwabistej, pylistej konsystencji i intensywnie słodkim, neutralnym smaku, często wzbogacony niewielką ilością skrobi jako środka zapobiegającego zbrylaniu. Nadaje wypiekom gładkie wykończenie i delikatny połysk, łatwo rozpuszcza się w płynach, tworząc gładkie polewy. Pod względem odżywczym to praktycznie czyste węglowodany prostych cukrów, dostarczające szybko przyswajalnej energii (około 400 kcal na 100 g) bez białka, tłuszczu czy istotnych witamin i minerałów; spożywany umiarkowanie, może dodać energii, lecz nadmiar przyczynia się do przybierania na wadze i próchnicy, więc stosować z umiarem. Najczęściej używa się go do lukrów, polew, dekoracji ciast i ciasteczek, do pianek czy napojów, a także do podsypania przed pieczeniem. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu z dala od wilgoci i silnych zapachów; w razie zbrylenia przesiać przez sito.