Sól morska w płatkach
Opis
Sól morska w płatkach to delikatne, nieregularne, półprzezroczyste płatki o jasnym, często lekko perłowym zabarwieniu i czystym, słonym, morskowym smaku z subtelną nutą minerów; chrupiąca struktura nadaje potrawom kontrast tekstury i pozwala wydobyć aromaty bez przytłaczania. Pod względem odżywczym to głównie chlorek sodu z śladowymi ilościami magnezu, potasu i wapnia, dlatego dostarcza elektrolitów, ale należy stosować ją oszczędnie ze względu na zawartość sodu; jako sól wykończeniowa poprawia percepcję smaku, co pozwala użyć jej mniej niż soli stołowej. Pasuje do wykończenia ryb, mięsa, sałatek, warzyw z grilla, pieczywa, sosów i deserów takich jak czekolada czy karmel. Przechowywać w szczelnym, suchym pojemniku z dala od wilgoci i silnych zapachów, w temperaturze pokojowej; dodawać tuż przed podaniem, by zachować chrupkość.