Gałązka rozmarynu
Opis
Gałązka rozmarynu to aromatyczny, igiełkowaty pęd o żywozielonych liściach i twardym, zdrewniałym rdzeniu; smak jest żywy, sosnowo-kamforowy z nutą cytrusową, dodający potrawom głębi i intensywności. W niewielkich ilościach dostarcza witamin (A, C) oraz minerałów (żelazo, wapń), jest bogata w związki przeciwutleniające i wykazuje właściwości przeciwzapalne; tradycyjnie stosowany bywa też w celu wspierania trawienia i koncentracji, choć korzyści są umiarkowane i zależne od dawki. Kulinarnie gałązka rozmarynu świetnie komponuje się z mięsem (szczególnie jagnięcina i drób), pieczonymi ziemniakami, warzywami, oliwą, chlebem oraz w marynatach i naparach; często używa się jej w całości do aromatyzowania i usuwa przed podaniem. Przechowywać najlepiej owijając wilgotnym ręcznikiem papierowym w lodówce lub stawiając w szklance wody, a na dłużej suszyć lub zamrażać w kostkach oliwy.