Siemię lniane mielone
Opis
Siemię lniane mielone ma delikatny, orzechowy smak i nieco oleistą konsystencję; jego wygląd to drobny, złocisto-brązowy proszek, łatwo wchłaniający wilgoć. Jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA, omega-3), błonnika, białka roślinnego, lignanów oraz minerałów takich jak magnez i fosfor, co sprzyja regulacji poziomu cholesterolu, poprawie perystaltyki jelit, działaniu przeciwzapalnemu oraz wsparciu układu sercowo-naczyniowego. W kuchni mielone siemię lniane pasuje do jogurtów, smoothie, owsianki, wypieków, naleśników, jako zagęstnik do zup i sosów oraz jako wegański zamiennik jajka po zmieszaniu z wodą. Przechowuj je w szczelnym opakowaniu, z dala od światła i ciepła, najlepiej w lodówce lub zamrażalniku, i spożywaj stosunkowo szybko (kilka tygodni) aby uniknąć jełczenia tłuszczów.