Skórka otarta z cytryny
Opis
Skórka otarta z cytryny to intensywnie aromatyczna, jasnożółta warstwa owocu, bogata w olejki eteryczne dające świeży, cytrusowy zapach i lekko gorzkawy, żywy smak bez białej goryczki miąższu. Wizualnie drobne, wilgotne wiórki lub cienkie paski dodają potrawom koloru i zapachu, a aromat uwalnia się natychmiast po otarciu. Pod względem odżywczym skórka zawiera śladowe ilości witaminy C, błonnika, flawonoidów i limonenu, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz sprzyjają trawieniu i zdrowiu układu krążenia. W kuchni otarta skórka doskonale wzmacnia wypieki, desery, dressingi, marynaty, ryby, drób i sałatki oraz koktajle, łącząc się z ziołami, czosnkiem czy czekoladą. Najlepiej używać jej świeżo otartej, przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 1–2 dni lub zamrozić porcjami, ewentualnie wysuszyć i trzymać w ciemnym, suchym miejscu.