Gruszki (np. konferencja)
Opis
Gruszki, np. odmiana konferencja, mają charakterystyczny wydłużony kształt z zielono-żółtą skórką często z brązowym rumieńcem i drobną, ziarnistą, soczystą strukturą miąższu o słodkim, lekko kwiatowym smaku. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy, witaminę C, potas oraz antyoksydanty, co sprzyja trawieniu, regulacji ciśnienia i wspiera układ odpornościowy. W kuchni gruszki pasują zarówno na surowo do sałatek i serów, jak i pieczone, duszone, w kompotach, ciastach i sosach do mięs. Doskonale łączą się z serami pleśniowymi, orzechami, miodem i czerwonym winem. Aby przedłużyć świeżość, dojrzewają w temperaturze pokojowej, a gdy osiągną miękkość, przechowuj je w lodówce; unikać zgniecenia i przechowywać oddzielnie od produktów wrażliwych na etylen.