Herbatniki (digestive/petit beurre)
Opis
Herbatniki typu digestive i petit beurre są chrupiące, złociste i delikatnie słodkie; digestive mają często lekko pełnoziarnisty, maślano‑oaty posmak, a petit beurre cechuje się subtelną masłową nutą i równomiernym, prostokątnym kształtem z gładką powierzchnią. Wartości odżywcze zależą od receptury, ale generalnie są źródłem węglowodanów i tłuszczów dostarczających szybko energii, przy czym herbatniki digestive z mąki pełnoziarnistej zawierają więcej błonnika i mikroelementów; należy jednak pamiętać o umiarkowaniu ze względu na cukier i kaloryczność. W kuchni sprawdzają się jako samodzielna przekąska do kawy i herbaty, podstawa do spodów serników i tart, kruszonka do deserów, element deserów warstwowych oraz dodatek do musów czy lodów. Przechowywać je w szczelnym opakowaniu lub pojemniku w suchym, chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i silnych zapachów; po otwarciu najlepiej spożyć w kilku tygodniach, a dłuższe przechowywanie umożliwia zamrożenie.