Herbatniki maślane (typu petit beurre)
Opis
Herbatniki maślane typu petit beurre to cienkie, prostokątne ciasteczka o jasnobrązowej, równomiernie upieczone powierzchni z delikatnymi karbowanymi brzegami. Mają przyjemny maślany aromat, subtelną słodycz i chrupiącą, kruchą strukturę, która przy rozgryzaniu lekko się rozpada, zostawiając delikatny, maślany posmak. Pod względem odżywczym są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów i energii, zawierają umiarkowaną ilość tłuszczu (w tym nasyconego) oraz niewielką porcję białka; są ubogie w błonnik i mikroskładniki, dlatego warto spożywać je z umiarem jako przekąskę dostarczającą szybkiej energii. Doskonale sprawdzają się jako baza do deserów (spody i crumble), dodatek do kremów, popołudniowy dodatek do herbaty czy składnik panierki i deserów na zimno. Przechowywać je należy w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu z dala od wilgoci i silnych zapachów; w takich warunkach zachowują chrupkość przez kilka tygodni.