Suszone gruszki
Opis
Suszone gruszki mają słodko-karmelowy, nieco skoncentrowany smak gruszki z lekko żującą, gładką konsystencją i ciemnobrązowym, marszczącym się wyglądem. Po wysuszeniu aromaty się intensyfikują, a naturalna słodycz staje się bardziej wyczuwalna niż w świeżych owocach. Pod względem odżywczym są skoncentrowanym źródłem błonnika, potasu, miedzi i przeciwutleniaczy, dostarczając energii i wspomagając trawienie oraz regulację poziomu cukru przy umiarkowanym spożyciu; warto pamiętać, że zawierają też więcej cukrów i kalorii niż świeże gruszki. W kuchni świetnie pasują do sałatek, deserów, pieczywa, dań mięsnych (zwłaszcza dziczyzny) oraz desek serów; można je też namoczyć i użyć w kompotach lub sosach. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od słońca; w lodówce lub zamrażarce przedłużymy ich trwałość i zapobiegniemy pleśnieniu.