Masło extra 82%
Opis
Masło extra 82% to kremowy, gładki produkt o jasnożółtej barwie i łagodnym, mlecznym smaku z subtelną nutą słono‑maślową, jeśli jest solone. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu mlecznego (ok. 82%), co daje bogatą konsystencję i pełny aromat, przyjemny w smarowaniu i gotowaniu. Jest skoncentrowanym źródłem energii oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i naturalnych kwasów tłuszczowych; spożywane umiarkowanie może wspierać wchłanianie witamin i nadać potrawom satysfakcjonującą strukturę. Doskonale sprawdza się do smarowania pieczywa, pieczenia i kruchych ciast, do podsmażania i wykańczania sosów czy kremów. Przechowuje się w lodówce, szczelnie owinięte, z dala od silnych zapachów; na dłuższy czas można zamrozić. Przed użyciem warto zmiękczyć w temperaturze pokojowej.