Jabłko (słodka odmiana, np. ligol, jonagold)
Opis
Jabłko (słodka odmiana, np. ligol, jonagold) cechuje się intensywną słodyczą, soczystym miąższem i chrupką konsystencją; skórka bywa żółto-czerwona lub złocista, często z delikatnym rumieńcem i przyjemnym aromatem. To owoc estetyczny i uniwersalny, łatwy w rozpoznaniu i konsumowaniu na surowo. Pod względem odżywczym dostarcza niewiele kalorii, jest źródłem błonnika (pektyny), witaminy C, potasu oraz przeciwutleniaczy, co wspiera trawienie, uczucie sytości i zdrowie sercowo-naczyniowe przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni pasuje do sałatek, deserów, pieczenia, musów, kompotów, soków oraz jako dodatek do serów i mięs (zwłaszcza wieprzowiny), dobrze łączy się z cynamonem, wanilią i orzechami. Aby zachować świeżość, przechowuj w chłodnym (0–4°C), przewiewnym miejscu lub w lodówce w perforowanej torbie, rozkładając pojedynczą warstwą i oddzielając od warzyw wrażliwych na etylen.