Jabłko (słodko-kwaśne)
Opis
Jabłko słodko-kwaśne charakteryzuje się wyraźnym, zrównoważonym smakiem łączącym naturalną słodycz z przyjemną kwasowością, zwykle o chrupiącym miąższu i gładkiej, cienkiej skórce w odcieniach zieleni, żółci i czerwieni. Wygląd jest atrakcyjny dzięki lśniącej skórce i zwartemu kształtowi, a aromat bywa świeży i owocowy. Wartości odżywcze obejmują niewielką liczbę kalorii, dobrą zawartość błonnika rozpuszczalnego (pektyn), witaminy C, potasu oraz przeciwutleniaczy, co wspiera trawienie, uczucie sytości i zdrowie sercowo-naczyniowe. W kuchni jabłko pasuje do spożycia na surowo, sałatek, pieczenia, sosów, kompotów, ciast i dżemów, a także jako dodatek do mięs, serów i sałatek z orzechami. Przechowywać je najlepiej w chłodnym, suchym miejscu lub w lodówce w szufladzie/siatkowym opakowaniu; na krótszy czas może stać w temperaturze pokojowej, natomiast uszkodzone sztuki usuwać, ponieważ przyspieszają psucie się pozostałych owoców.