Kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalne)
Opis
Kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalne) to błyszczące, półprzezroczyste paseczki o intensywnym, słodko-gorzkim smaku i aromacie skondensowanej pomarańczy; ma sprężystą, lekko ciągnącą strukturę i apetyczny, pomarańczowy kolor. Z punktu widzenia odżywczego jest przede wszystkim źródłem cukrów i kalorii, zawiera niewielkie ilości błonnika, witaminy C oraz związków bioaktywnych z skórki, jak flawonoidy i olejki eteryczne, które wykazują właściwości przeciwutleniające i wspomagające trawienie, choć korzyści te równoważy wysoka zawartość cukru. W kuchni sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pierników, keksów, deserów czekoladowych, sałatek owocowych, koktajli i konfitur, nadając intensywny aromat i kontrast smakowy; używaj jej oszczędnie. Przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, w lodówce w cieplejszym klimacie, a dla dłuższego terminu przydatności rozważ zamrożenie.