Oliwa z oliwek (do skropienia)
Opis
Oliwa z oliwek (do skropienia) ma złocisto‑zieloną barwę, od klarownej do lekko mętnej, a jej smak waha się od łagodnego i owocowego po bardziej wyrazisty, trawiasty z pieprznymi nutami; aromat subtelnie podkreśla potrawy, nie dominując ich. Najczęściej używa się jej do skrapiania sałatek, pieczonych warzyw, grillowanych ryb i mięsa, kanapek oraz wykończenia zup, hummusu czy pieczywa, gdzie dodaje połysku i głębi smaku. Oliwa jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, co sprzyja zdrowiu serca, zmniejsza stan zapalny i poprawia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach; zalecane są niewielkie ilości dziennie. Przechowuj ją w ciemnej, szczelnej butelce, z dala od światła i ciepła, w temperaturze pokojowej, i zużyj w ciągu kilku miesięcy od otwarcia, by zachować smak i właściwości.