Kardamon mielony
Opis
Kardamon mielony to aromatyczny, drobny proszek o zielonkawo-brązowym zabarwieniu i intensywnym, złożonym smaku łączącym nuty cytrusowe, kamforowe i lekko słodkie, z wyraźnym, świeżym zapachem. Jako przyprawa ma silne, rozgrzewające właściwości i niewielką gorzkość, więc warto dodawać go oszczędnie, by nie zdominował potrawy. Pod względem odżywczym kardamon dostarcza śladowych ilości magnezu, żelaza i wapnia oraz błonnika, a zawarte olejki eteryczne mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wspomagające trawienie; tradycyjnie używa się go przy niestrawnościach, bólach brzucha i do odświeżenia oddechu. Kardamon mielony pasuje do dań słodkich i pikantnych: wypieków, deserów, kawy i herbatek, mieszanek curry, marynat oraz dań z ryżu i soczewicy. Przechowywać w szczelnym pojemniku z dala od światła, ciepła i wilgoci; całe strąki zachowują aromat dłużej, a zmielony kardamon najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy.