Menu

Kolendra świeża (liście)

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Kolendra świeża (liście) ma delikatne, jasnozielone, pierzaste liście o lekko falistych brzegach i przyjemnie intensywnym, cytrusowo-ziołowym aromacie z nutą pieprzowo-gorzką; część osób odbiera jej smak jako „mydlany” z powodu wrażliwości genetycznej. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas i żelazo, a także antyoksydanty; wspiera odporność, krążenie i trawienie, ma właściwości przeciwzapalne i wspomagające oczyszczanie organizmu. Kulinarne zastosowania kolendry obejmują świeże dodatki do sals, chutneyów, sałatek, zup, curry, dań meksykańskich i azjatyckich oraz marynat i dipów; znakomicie łączy się z limonką, chili, czosnkiem i oliwą. Aby zachować świeżość, nie myj liści przed schowaniem, owiń je lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż do perforowanej torby lub postaw w słoiku z wodą w lodówce; używaj w ciągu kilku dni lub zamrażaj w oleju/w kostkach lodu dla dłuższego przechowania.

Wartości odżywcze (na 100g)

23 kcal Kalorie
2,1g Białko
3,7g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Biryani z kurczakiem

⏱️ 120 min 🔴 hard

Butter chicken - murgh makhani

⏱️ 60 min 🟡 medium

Tikka masala z kurczaka

⏱️ 75 min 🟡 medium

Dal makhani - soczewica kremowa

⏱️ 120 min 🟡 medium

Tikka Masala

⏱️ 60 min 🟡 medium

Dal Tadka

⏱️ 45 min 🟢 easy