Kolendra świeża (liście)
Opis
Kolendra świeża (liście) ma delikatne, jasnozielone, pierzaste liście o lekko falistych brzegach i przyjemnie intensywnym, cytrusowo-ziołowym aromacie z nutą pieprzowo-gorzką; część osób odbiera jej smak jako „mydlany” z powodu wrażliwości genetycznej. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K, kwas foliowy oraz minerały takie jak potas i żelazo, a także antyoksydanty; wspiera odporność, krążenie i trawienie, ma właściwości przeciwzapalne i wspomagające oczyszczanie organizmu. Kulinarne zastosowania kolendry obejmują świeże dodatki do sals, chutneyów, sałatek, zup, curry, dań meksykańskich i azjatyckich oraz marynat i dipów; znakomicie łączy się z limonką, chili, czosnkiem i oliwą. Aby zachować świeżość, nie myj liści przed schowaniem, owiń je lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym i włóż do perforowanej torby lub postaw w słoiku z wodą w lodówce; używaj w ciągu kilku dni lub zamrażaj w oleju/w kostkach lodu dla dłuższego przechowania.