Konfitura żurawinowa
Opis
Konfitura żurawinowa to intensywnie czerwona, błyszcząca masa o wyraźnie kwaśno-słodkim smaku, często z widocznymi całymi lub rozgotowanymi owocami, które dodają przyjemnej, lekko ziarnistej tekstury. Aromat jest świeży, owocowy z delikatną cierpkością charakterystyczną dla żurawiny. Pod względem odżywczym konfitura dostarcza przede wszystkim węglowodanów i energii z dodatkiem błonnika oraz witaminy C i antyoksydantów (proantocyjanidyn), które wspierają układ odpornościowy i mogą wspomagać zdrowie dróg moczowych; należy jednak pamiętać, że zawartość cukru podnosi kaloryczność. W kuchni świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, serów (np. koziego, pleśniowego), mięsa (indyk, wieprzowina), sosów, deserów i jogurtów, a także jako element marynat i dressingów. Po otwarciu przechowuj konfiturę w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku, używaj czystej łyżki i zużyj w ciągu kilku tygodni; nieotwarte słoiki trzymaj w suchym, ciemnym pomieszczeniu.