Korzeń pietruszki
Opis
Korzeń pietruszki ma kremowo-białą, jędrną bulwę o lekko słodkawym, korzennym smaku z nutą pietruszki liściowej. Zewnętrznie przypomina seler korzeniowy, ale jest bardziej smukły i aromatyczny, a po ugotowaniu nabiera delikatnej, lekko orzechowej słodyczy. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, potasu i błonnika oraz zawiera flawonoidy i przeciwutleniacze, które wspierają trawienie, gospodarkę wodno-elektrolitową i ogólną odporność organizmu. W kuchni korzeń pietruszki sprawdza się w zupach, wywarach, puree, pieczeniach i jako składnik włoszczyzny; doskonale łączy się z mięsem, rybami, innymi warzywami korzeniowymi i świeżymi ziołami. Przechowuj go w lodówce owinięty wilgotnym papierem w perforowanej torebce lub pojemniku, w chłodnym, wilgotnym miejscu, co wydłuża świeżość do kilku tygodni; można też obrać, zblanszować i zamrozić.