Menu

Korzeń pietruszki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Korzeń pietruszki ma kremowo-białą, jędrną bulwę o lekko słodkawym, korzennym smaku z nutą pietruszki liściowej. Zewnętrznie przypomina seler korzeniowy, ale jest bardziej smukły i aromatyczny, a po ugotowaniu nabiera delikatnej, lekko orzechowej słodyczy. Jest dobrym źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy K, potasu i błonnika oraz zawiera flawonoidy i przeciwutleniacze, które wspierają trawienie, gospodarkę wodno-elektrolitową i ogólną odporność organizmu. W kuchni korzeń pietruszki sprawdza się w zupach, wywarach, puree, pieczeniach i jako składnik włoszczyzny; doskonale łączy się z mięsem, rybami, innymi warzywami korzeniowymi i świeżymi ziołami. Przechowuj go w lodówce owinięty wilgotnym papierem w perforowanej torebce lub pojemniku, w chłodnym, wilgotnym miejscu, co wydłuża świeżość do kilku tygodni; można też obrać, zblanszować i zamrozić.

Wartości odżywcze (na 100g)

55 kcal Kalorie
1,2g Białko
12,0g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Rosół gęsi w stylu Olga Smile z domowym makaronem

⏱️ 240 min 🟡 medium

Zupa grzybowa z makaronem

⏱️ 90 min 🟡 medium

Karp w galarecie

⏱️ 360 min 🟡 medium

Zupa grzybowa z makaronem

⏱️ 90 min 🟡 medium

Zupa kapuśniak z suszonymi grzybami

⏱️ 120 min 🟡 medium

Zupa jarzynowa z pęczakiem

⏱️ 120 min 🟡 medium