Kości wołowe
Opis
Kości wołowe to masywne, kremowo-białe kawałki z widocznym rdzeniem szpikowym i fragmentami mięsa oraz chrząstek. Po długim gotowaniu wydzielają bogaty, głęboki smak umami i aksamitną strukturę dzięki uwolnionej żelatynie; szpik dodaje kremowej, maślanej nuty. Wygląd surowych kości jest surowy i prosty, a po duszeniu powstaje klarowny, intensywny bulion o złocisto-brązowej barwie. Kości są źródłem minerałów takich jak wapń, fosfor i żelazo oraz kolagenu i glikozaminoglikanów, które po przekształceniu w żelatynę mogą wspierać zdrowie stawów i przewodu pokarmowego. Typowe zastosowania obejmują wywary, buliony, sosy, gulasze i potrawy jednogarnkowe, a także pieczony szpik jako przystawkę. Przechowywać je należy schłodzone: surowe w lodówce do 1–2 dni lub zamrożone szczelnie do kilku miesięcy; ugotowany bulion można trzymać w lodówce 3–4 dni lub zamrozić do 3 miesięcy.