Krem balsamiczny (glazura)
Opis
Krem balsamiczny (glazura) to gęsty, błyszczący syrop o ciemnobrązowej barwie i złożonym smaku łączącym słodycz z kwaskowością, często z delikatnymi nutami karmelu i winogron. Konsystencja jest lepką emulsją, która pięknie oplata potrawy, a aromat bywa intensywniejszy niż w klasycznym occie balsamicznym ze względu na redukcję i dodatek cukru lub zagęszczaczy. Pod względem odżywczym krem jest skoncentrowanym źródłem kalorii i węglowodanów pochodzących głównie z cukrów, zawiera niewielkie ilości minerałów i przeciwutleniaczy charakterystycznych dla octu balsamicznego; korzystne właściwości octu (np. kwas octowy) mogą wspierać trawienie i wpływać na regulację glikemii, dlatego warto stosować produkt oszczędnie. Krem balsamiczny idealnie pasuje do sałatek, warzyw z grilla, mięs, ryb, serów i deserów takich jak owoce czy lody, dodając kontrastu smakowego i dekoracyjnego. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w chłodnym, ciemnym miejscu; po otwarciu można trzymać w lodówce lub w spiżarni i używać w ciągu kilku miesięcy, mieszając gdy nadmiernie zgęstnieje.