Mąka pszenna chlebowa typ 750
Opis
Mąka pszenna chlebowa typ 750 ma kremowo-białą barwę i lekko ziarnistą strukturę; podczas wypieku daje chrupiącą skórkę i elastyczny miękisz o przyjemnym, lekko orzechowym smaku charakterystycznym dla mąk z wyższą zawartością substancji mineralnych. Jest bogatsza w białko i gluten niż mąki typu 450–550, dzięki czemu dobrze pracuje przy wyrastaniu i nadaje wypiekom strukturę. Z punktu widzenia wartości odżywczych stanowi przede wszystkim źródło węglowodanów energetycznych, dostarcza białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B i minerałów (m.in. żelazo, magnez) w ilościach zależnych od stopnia przemiału, co wspiera sytość i funkcje metaboliczne. Przydaje się do pieczenia chleba, bułek, ciast drożdżowych, pizzy i wypieków rzemieślniczych, wszędzie tam, gdzie oczekujemy silnej sieci glutenowej i dobrej struktury miąższu. Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci; w celu przedłużenia świeżości można przechowywać ją w lodówce lub zamrażarce.