Krewetki
Opis
Krewetki to delikatne skorupiaki o subtelnym, lekko słodkawym smaku i zwartej, sprężystej teksturze. Surowe mają przezroczysto-szare zabarwienie i podłużny kształt z pancerzykiem; po obróbce termicznej stają się nieprzezroczyste, biało-różowe do intensywnie różowych. Dzięki wyrazistej, a jednocześnie subtelnej nucie morskiej doskonale komponują się z wieloma smakami. Pod względem odżywczym krewetki są niskokalorycznym źródłem chudego białka, zawierają nienasycone kwasy omega-3, witaminę B12, selen i jod, co wspiera funkcje neurologiczne i tarczycę, a także układ odpornościowy. Mają umiarkowaną zawartość cholesterolu, dlatego warto spożywać je z umiarem w ramach zrównoważonej diety. Kulinarne zastosowania obejmują smażenie, grillowanie, duszenie, dodatki do makaronów, sałatek, zup i dań azjatyckich; świetnie sprawdzają się zarówno w szybkim daniu, jak i wykwintnym menu. Przechowywać należy w chłodzie na lodzie lub w lodówce do 1–2 dni lub zamrozić świeże, rozmrażać powoli w lodówce i unikać ponownego zamrażania.