Kukurydza konserwowa (odsączona)
Opis
Kukurydza konserwowa (odsączona) to słodkie, jędrne ziarenka o jasnożółtej barwie i połyskującej, lekko wilgotnej powierzchni. Ma delikatnie chrupiącą teksturę i naturalną słodycz z subtelną nutą skrobi, co czyni ją uniwersalnym dodatkiem smakowym. Jest źródłem węglowodanów, błonnika, niewielkiej ilości białka oraz witamin z grupy B, kwasu foliowego i minerałów takich jak magnez i fosfor; zawiera też przeciwutleniacze luteinę i zeaksantynę wspierające zdrowie oczu. Odsączenie i przepłukanie redukuje nadmiar soli z zalewy. Kukurydza pasuje do sałatek, zup, zapiekanek, dań meksykańskich, fet i past oraz jako dodatek do kasz i ryżu, nadając słodycz i strukturę. Niezopenedzoną puszkę przechowuj w chłodnym, suchym miejscu; po otwarciu przełóż do szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce maksymalnie 2–3 dni lub zamroź do kilku miesięcy.