Menu

Majeranek

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Majeranek (Origanum majorana) to aromatyczne zioło o drobnych, mięsistych, jasnozielonych liściach i delikatnych białawych kwiatach; smak jest łagodny, lekko słodkawy z nutą sosnowo-kadzidłową i subtelną cytrusową świeżością, przyjemnie zaokrąglający cięższe potrawy. Z punktu widzenia odżywczego majeranek dostarcza niewielkich ilości witamin i minerałów oraz związki fitochemiczne i olejki eteryczne o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, dlatego może wspierać trawienie i ogólną odporność organizmu. W kuchni majeranek pasuje do zup, gulaszy, dań mięsnych i kiełbas, potraw z fasoli, pomidorów, ziemniaków, sosów, jaj oraz dań z drobiu; dodawany na końcu wydobywa aromat bez goryczy. Przechowuj go w szczelnym, ciemnym i chłodnym miejscu; suszony zachowa aromat najdłużej w pojemniku próżniowym, a świeże listki trzymaj w lodówce zawinięte w wilgotny papier.

Wartości odżywcze (na 100g)

271 kcal Kalorie
12,7g Białko
60,6g Węglowodany
7,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g
Kategorie

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Fasolka po bretońsku

⏱️ 90 min 🟢 easy

Żurek na zakwasie

⏱️ 60 min 🟡 medium

Gołąbki w sosie pomidorowym

⏱️ 120 min 🟡 medium

Barszcz czerwony

⏱️ 90 min 🟡 medium

Barszcz czerwony z uszkami

⏱️ 30 min 🟡 medium

Paszteciki z kapustą i grzybami

⏱️ 150 min 🟡 medium