Majeranek
Opis
Majeranek (Origanum majorana) to aromatyczne zioło o drobnych, mięsistych, jasnozielonych liściach i delikatnych białawych kwiatach; smak jest łagodny, lekko słodkawy z nutą sosnowo-kadzidłową i subtelną cytrusową świeżością, przyjemnie zaokrąglający cięższe potrawy. Z punktu widzenia odżywczego majeranek dostarcza niewielkich ilości witamin i minerałów oraz związki fitochemiczne i olejki eteryczne o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, dlatego może wspierać trawienie i ogólną odporność organizmu. W kuchni majeranek pasuje do zup, gulaszy, dań mięsnych i kiełbas, potraw z fasoli, pomidorów, ziemniaków, sosów, jaj oraz dań z drobiu; dodawany na końcu wydobywa aromat bez goryczy. Przechowuj go w szczelnym, ciemnym i chłodnym miejscu; suszony zachowa aromat najdłużej w pojemniku próżniowym, a świeże listki trzymaj w lodówce zawinięte w wilgotny papier.