Mąka krupczatka (typ 450)
Opis
Mąka krupczatka (typ 450) to jasna, lekko kremowa mąka o drobnoziarnistej, nieco grudkowatej strukturze i łagodnym, neutralnym smaku z delikatną nutą orzechową; daje przyjemną, lekko sypką fakturę wypiekom. Z żywieniowego punktu widzenia jest głównie źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów i białka glutenowego, zawiera niewielkie ilości tłuszczu oraz minerały i witaminy z grupy B; jako mąka oczyszczona ma mniej błonnika niż pełnoziarniste odpowiedniki, dlatego warto stosować ją z umiarem i łączyć z produktami bogatymi w błonnik. Krupczatka sprawdza się w ciastach, ciasteczkach, kluskach, pierogach, panierce i jako baza do drożdżowych oraz kruchych ciast, poprawiając strukturę i kruchość. Przechowuj ją w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci i zapachów; w lodówce lub zamrażalniku można wydłużyć trwałość i zapobiec szkodnikom.