Maliny świeże
Opis
Maliny świeże są delikatne i soczyste, o intensywnym, słodko-kwaśnym smaku oraz charakterystycznej, aksamitnej strukturze i żywej czerwono-różowej barwie z maleńkimi pesteczkami widocznymi na powierzchni. Z punktu widzenia wartości odżywczych są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, witaminę K, mangan oraz silne przeciwutleniacze (antocyjany i ellagitanniny), które mogą wspierać odporność, zdrowie serca oraz regulację poziomu cukru we krwi, a także sprzyjać prawidłowemu trawieniu. W kuchni maliny świetnie pasują do deserów, jogurtów, owsianki, sałatek, sosów i koktajli, a także nadają aromat dressingom czy daniom mięsnym jako składnik słodko-kwaśnych glazur. Aby zachować świeżość, nie myj ich przed przechowywaniem, trzymaj w lodówce w przewiewnym pojemniku wyłożonym papierowym ręcznikiem i spożyj w ciągu 2–3 dni; do dłuższego przechowania mroź je rozłożone na blasze, a następnie przełóż do szczelnego worka.