Masło do kruszonki
Opis
Masło do kruszonki to pełnokrwisty, kremowy tłuszcz o jasnokremowej barwie i delikatnym, maślanym aromacie; w postaci zimnej ma zwartą konsystencję, łatwo się kruszy pod palcami, a po rozdrobnieniu nadaje wypiekom maślaną nutę i złocistą strukturę. Z punktu widzenia składników jest to głównie tłuszcz nasycony i energii; dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przede wszystkim witaminy A, oraz niewielkich ilości witamin D i E. W umiarkowanych ilościach zapewnia sytość i smakowitą strukturę, lecz warto stosować je oszczędnie ze względu na kaloryczność i zawartość tłuszczów nasyconych. Najczęściej używa się go do kruszonek, posypek do owocowych zapiekanek, ciastek i tart oraz jako składnika ciasteczkowych spódów; sprawdza się najlepiej zimne, pokrojone w kostkę lub starte, aby uzyskać pożądaną kruchość. Przechowuje się w lodówce, szczelnie owinięte, z dala od aromatycznych produktów, a na dłużej można zamrozić; przed przygotowaniem kruszonki powinno pozostać chłodne, nie rozpuszczone.