Masło niesolone (82% tłuszczu)
Opis
Masło niesolone (82% tłuszczu) ma kremową, jasnożółtą barwę i delikatny, maślany smak bez dodatku soli, co daje czysty, subtelny aromat i uniwersalność w kuchni. Z punktu widzenia wartości odżywczych dostarcza około 717 kcal na 100 g, z czego około 82 g to tłuszcze, w tym znacząca część tłuszczów nasyconych; jest też źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A, a także niewielkich ilości witamin D, E i K. Masło niesolone sprzyja wchłanianiu witamin i może być elementem umiarkowanej, zrównoważonej diety, zwłaszcza gdy zastępuje przetworzone tłuszcze. W kuchni sprawdza się do pieczenia, smażenia na umiarkowanym ogniu, przygotowywania sosów, kremów i wykończeń potraw, gdzie jego smak nie zostanie przytłoczony solą. Przechowywać należy w lodówce w temperaturze 2–7°C, szczelnie owinięte lub w pojemniku, z dala od silnych zapachów; można też mrozić do 6 miesięcy, rozmrażając powoli w lodówce.