Mieszanka jagód (mrożone lub świeże)
Opis
Mieszanka jagód (truskawki, maliny, borówki, jagody leśne itp.), świeża lub mrożona, ma intensywny, słodko‑kwaśny smak z nutami leśnymi, soczystą teksturą i żywymi kolorami od czerwieni po głęboki granat. Jagody są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B i cenne polifenole oraz antocyjany o silnych właściwościach przeciwutleniających, które wspierają układ krążenia, odporność i zdrowie mózgu. Regularne spożycie może wspomagać trawienie, regulować poziom cukru i działać przeciwzapalnie. W kuchni mieszanka jagód świetnie pasuje do smoothie, owsianki, jogurtów, sałatek, sosów do mięs i deserów, a także do pieczenia i koktajli. Świeże jagody przechowuj w lodówce w przewiewnym pojemniku i nie myj do momentu użycia, zużyj w ciągu kilku dni. Mrożone najlepiej zamrażać rozłożone na blasze w pojedynczej warstwie, potem przechowywać w szczelnym opakowaniu w temperaturze około -18°C; można używać bez rozmrażania do koktajli lub rozmrażać w lodówce.