Morele suszone (posiekane)
Opis
Morele suszone (posiekane) mają intensywny, słodko-kwaśny smak z lekko karmelową nutą i mięsistą, ciągliwą konsystencją. Ich kolor waha się od głębokiego pomarańczu do ciemnobrązowego, a posiekana forma ułatwia równomierne rozprowadzenie smaku w potrawach. Z punktu widzenia odżywczego są skoncentrowanym źródłem błonnika, beta-karotenu (witamina A), potasu i żelaza, zawierają naturalne cukry oraz przeciwutleniacze; wspomagają trawienie, zdrowie oczu i równowagę elektrolitową, mogą też przeciwdziałać niedoborom żelaza. Warto zwracać uwagę na wersje bez dodatku cukru i na etykiety z informacją o siarczynach, jeśli jesteś wrażliwy. Posiekane morele świetnie pasują do musli, sałatek, dań duszonych (np. tagine), wypieków, farszów oraz sosów do mięs i serów, dodając słodyczy i tekstury. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, w lodówce dłużej zachowają świeżość; można też zamrozić na dłuższy okres.