Ziele angielskie (kula)
Opis
Ziele angielskie w formie kulek to małe, brązowe, kuliste owoce o średnicy kilku milimetrów, których aromat łączy nuty goździka, cynamonu i gałki muszkatołowej, dając ciepły, pikantno-słodkawy smak. W składzie znajdują się olejki eteryczne (m.in. eugenol), garbniki i przeciwutleniacze oraz śladowe ilości witamin i minerałów, co przekłada się na działanie wspomagające trawienie oraz łagodnie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości, doceniane w tradycyjnej medycynie. Kulki ziela angielskiego są uniwersalne w kuchni: używa się ich w marynatach, duszonych mięsach, zupach, kompotach, kiszonkach, przyprawach do pieczeni i deserów, a także w kuchni karaibskiej i śródziemnomorskiej. Przechowuj je w szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; całe owoce zachowują aromat 2–3 lata, mielone szybko tracą intensywność.