Musztarda francuska (dijon)
Opis
Musztarda francuska Dijon ma gładką, kremową konsystencję i jasnobrązowy do złocistego kolor, charakteryzując się ostrym, pikantno-korzennym smakiem z wyraźną kwasową nutą wynikającą z użycia wina lub verjuice. Jest niskokaloryczna i uboga w tłuszcz; w małych porcjach dostarcza śladowe ilości białka, błonnika oraz minerałów takich jak selen i magnez. Zawarte w nasionach gorczycy związki siarkowe (izotiocyjaniany) mają potencjalne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a przyprawa może wspierać trawienie i umiarkowanie przyspieszać przemianę materii. Dijon świetnie komponuje się w vinaigrette'ach, marynatach, sosach do mięs i ryb, jako dodatek do kanapek czy serów oraz baza do sosów aioli czy majonezów. Po otwarciu przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od bezpośredniego światła; zachowuje świeżość zwykle kilka miesięcy.