Nasiona sezamu
Opis
Nasiona sezamu to małe, płaskie, owalne ziarenka występujące w odcieniach kremu, bieli i czerni, o delikatnie orzechowym, lekko słodkawym smaku oraz przyjemnej chrupkości, którą wzmacnia prażenie. Są źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych, białka roślinnego, błonnika oraz minerałów, zwłaszcza wapnia, magnezu, żelaza i cynku; zawierają też lignany (sesaminę, sesamol) o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki temu wspierają zdrowie serca, kości i równowagę lipidową, choć są kaloryczne i mogą wywoływać uczulenia u wrażliwych osób. Nasiona sezamu pasują do pieczywa, bagietek i bułek, sałatek, dań azjatyckich i bliskowschodnich, sosu tahini, hummusu i słodkich halaw; prażone wydobywają ich aromat. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu, a mielone lub tłoczone chłodź lub zamrażaj, by uniknąć jełczenia.