Natka pietruszki (do dekoracji, opcjonalna)
Opis
Natka pietruszki (do dekoracji, opcjonalna) ma świeży, lekko pikantny smak z zielonym, ziołowym aromatem i delikatnymi, karbowanymi liśćmi o żywej zielonej barwie, które ładnie kontrastują z talerzem, nawet gdy użyta jest tylko jako dekoracja. Pasuje do zup, sałatek, sosów, potraw z ryb, drobiu i ziemniaków, a także do past, marynat i pesto, gdzie dodaje świeżości i podkreśla smaki cytryny i czosnku. Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy A, C i K oraz kwas foliowy, żelazo i przeciwutleniacze, co wspiera odporność, krzepliwość krwi i zdrowie układu krążenia. Przechowywać najlepiej owiniętą wilgotnym papierowym ręcznikiem w foliowej torebce w lodówce lub stojącą w słoiku z wodą po przycięciu końcówek; szybkość świeżości to zwykle kilka–kilkanaście dni. Można też drobno posiekaną zamrozić w oleju lub w kostkach lodu dla dłuższego wykorzystania.