Natka pietruszki (do podania)
Opis
Natka pietruszki do podania to intensywnie zielony dodatek o delikatnych, karbowanych liściach i świeżym, lekko pieprznym, ziołowym smaku, który ożywia potrawy zarówno wizualnie, jak i smakowo. Jej aromat jest subtelny, ale wyczuwalny, dlatego stosuje się ją przede wszystkim jako finalną dekorację i dodatek smakowy. Jest bogata w witaminę C, K i A, foliany, żelazo oraz przeciwutleniacze, co wspiera odporność, zdrowie układu krwionośnego i metabolizm. Typowo używa się jej do posypywania zup, sosów, sałatek, ziemniaków, ryb i mięs, a także do świeżych dipów, pesto czy jako element kanapek. Przechowywać w lodówce najlepiej w szklance z wodą lub owiniętą wilgotnym ręcznikiem, zużyć w kilka dni; można też drobno posiekać i zamrozić w oliwie lub wodzie w kostkach.