Nibsy kakaowe (opcjonalnie)
Opis
Nibsy kakaowe to prażone kawałki ziarna kakaowego o intensywnym, gorzko-orzechowym smaku i ciemnobrązowej, nieregularnej strukturze z wyczuwalną chrupkością. Nadają potrawom głębi czekoladowej bez dodatku cukru i mają surowy, ziemisty aromat z lekko karmelowymi nutami. Z punktu widzenia wartości odżywczych są skoncentrowanym źródłem przeciwutleniaczy (flawanoli), błonnika, magnezu, żelaza i kilku fitoskładników; spożywane z umiarem wspierają zdrowie serca, poprawę nastroju i trawienie, przy niskiej zawartości cukru. Typowo używa się ich jako chrupiącego dodatku do musli, smoothie, jogurtów, ciast i ciasteczek, a także jako element dekoracyjny lub kontrast smakowy w deserach i daniach wytrawnych. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku, w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu; dla dłuższej świeżości można trzymać w lodówce, unikając wilgoci i silnych zapachów.