Nitki szafranu
Opis
Nitki szafranu to cienkie, intensywnie barwiące, karminowo‑pomarańczowe pręciki o delikatnym, kwiatowo‑miodowym aromacie z lekko gorzkawą, ziemistą nutą smaku; stosuje się je w formie całych nitek lub po krótkim moczeniu/„spłukaniu” w ciepłej wodzie lub mleku, co uwolni głęboki złocisty kolor i aromat. W kuchni dodają elegancji risotto, paelli, zupom rybnym i duszonym mięsom, doskonale komponują się z owocami morza, drobiem, ryżem, kremowymi deserami oraz produktami o smaku waniliowym i cytrusowym. Nitki szafranu zawierają związki bioaktywne (krokina, safranal, pikrokrocyna) o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, mogą wspierać nastrój i funkcje poznawcze oraz łagodzić dolegliwości menstruacyjne, choć nie zastępują leczenia. Przechowuje się je w suchym, szczelnie zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku w chłodnym miejscu z dala od światła i wilgoci; całe nitki zachowują aromat dłużej niż sproszkowane, używaj ich oszczędnie, aby osiągnąć pełnię smaku.