Menu

Ocet ryżowy

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Ocet ryżowy ma delikatny, lekko słodkawy i umiarkowanie kwaśny smak, łagodniejszy niż ocet spirytusowy; występuje w kilku odmianach od przejrzystego, niemal bezbarwnego do jasnożółtego lub bursztynowego w wypadku ciemniejszych, nierafinowanych typów. Z punktu widzenia wartości odżywczych jest niskokaloryczny, praktycznie nie zawiera tłuszczu ani białka, dostarcza śladowe ilości minerałów i aminokwasów, a zawarty w nim kwas octowy może wspomagać trawienie i korzystnie wpływać na kontrolę glikemii przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni ocet ryżowy świetnie komponuje się z sushi, sosami, dressingami, marynatami i lekkimi sałatkami, łagodząc tłuste nuty i równoważąc słodkie elementy. Dobrze nadaje się też do pikli i glazur. Przechowywać należy w chłodnym, ciemnym miejscu, butelkę szczelnie zamykać; wersje przyprawione warto schłodzić po otwarciu, by zachować świeżość aromatu.

Wartości odżywcze (na 100g)

18 kcal Kalorie
0,0g Białko
0,0g Węglowodany
0,0g Tłuszcze

Informacje

Typowa waga 100.0g

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Tofu w glazurze śliwkowo-imbirowej z kaszą gryczaną i szybką marynowaną marchewką

⏱️ 90 min 🟡 medium

Gyoza - japońskie pierożki

⏱️ 60 min 🟡 medium

Kurczak kung pao

⏱️ 25 min 🟡 medium

Sushi maki z łososiem

⏱️ 60 min 🟡 medium

Bánh Mì wietnamski

⏱️ 45 min 🟡 medium

Warzywne sushi

⏱️ 90 min 🟡 medium