Ocet ryżowy
Opis
Ocet ryżowy ma delikatny, lekko słodkawy i umiarkowanie kwaśny smak, łagodniejszy niż ocet spirytusowy; występuje w kilku odmianach od przejrzystego, niemal bezbarwnego do jasnożółtego lub bursztynowego w wypadku ciemniejszych, nierafinowanych typów. Z punktu widzenia wartości odżywczych jest niskokaloryczny, praktycznie nie zawiera tłuszczu ani białka, dostarcza śladowe ilości minerałów i aminokwasów, a zawarty w nim kwas octowy może wspomagać trawienie i korzystnie wpływać na kontrolę glikemii przy umiarkowanym spożyciu. W kuchni ocet ryżowy świetnie komponuje się z sushi, sosami, dressingami, marynatami i lekkimi sałatkami, łagodząc tłuste nuty i równoważąc słodkie elementy. Dobrze nadaje się też do pikli i glazur. Przechowywać należy w chłodnym, ciemnym miejscu, butelkę szczelnie zamykać; wersje przyprawione warto schłodzić po otwarciu, by zachować świeżość aromatu.