Ogórek (plastry)
Opis
Ogórek (plastry) to świeże, chrupiące plastry o delikatnym, lekko słodkawym i orzeźwiającym smaku oraz jasnozielonym miąższu otoczonym cienką skórką. Są niskokaloryczne i składają się w ponad 95% z wody, dostarczają witaminy K, niewielkie ilości witaminy C, potasu oraz błonnika i antyoksydantów, co wspomaga nawodnienie organizmu, trawienie i zdrowie skóry oraz ma działanie łagodzące i przeciwzapalne. Plastry ogórka świetnie pasują do sałatek, kanapek, dipów typu tzatziki, sushi oraz jako świeży dodatek do wód smakowych i przystawek. Aby zachować świeżość, przechowuj całe ogórki w lodówce owinięte w papierowy ręcznik w perforowanym worku, a pokrojone plastry w szczelnym pojemniku i spożyj w ciągu 2–3 dni, unikając bliskości owoców wydzielających etylen.